Fortæl os om Artely, hvad laver I egentlig?
Vi er dybest set en kunstteknologisk virksomhed, der driver den svenske kunst- og NFT-platform Artely. Vi har altid ønsket at gøre kunst tilgængelig for flere mennesker og banet vejen med ny teknologi. Ved at digitalisere det svenske kunstmarked arbejder vi på at skabe og udnytte nye muligheder for, at kunstnere kan nå ud med deres kunst, og for at kunstkøbere kan tage del i den.
Artely er en “invitation only” platform, hvor vi vælger, hvilke kunstnere vi samarbejder med. Vi kuraterer også al kunst der præsenteres for os, hvert værk der skal vises skal først godkendes af os. På Artely kan du finde kunst i “fine art” segmentet med fysiske originalmalerier i prisklassen op til $10.000 dollars, og nu også NFT-kunst.
I marts 2022 lancerede vi vores egen NFT-platform, Sveriges første NFT-platform for svenske kunstnere - med fokus på kuraterede NFT-kollektioner med et højt kunstnerisk niveau.
Fortæl os lidt om dig selv og din baggrund, hvad lavede du før Artely?
Vi har arbejdet med kunst online og digitaliseret den svenske kunstindustri i over 20 år. Men vi har også baggrunde fra andre brancher, hvor vi blandt andet arbejdede meget med forretningsudvikling, produktudvikling og markedsføring.
Vi har også været med til at opbygge forskellige svenske online-virksomheder i forskellige brancher, såsom Tradera, Stardoll og Barnebys. Al denne erfaring har naturligvis hjulpet os enormt meget og har været afgørende for at få succes med at opbygge Artely.
At præsentere kunst i særdeleshed online er måske noget af det sværeste der findes, kunst er ikke som ethvert andet produkt og kræver en helt anden tilgang end man har med e-handel generelt. Du kan ikke bare tage standard e-handelsstrategier og anvende dem på kunst. Præsentationen og hele opsætningen skal foregå på en helt anden måde. For at arbejde succesfuldt med kunst online, skal du virkelig kende både kunstindustrien og onlineindustrien. Så vi er taknemmelige for, at det er lykkedes, så vi har denne unikke kombination af de to vidt forskellige oplevelser.
Nu hvor hele kunstmarkedet er på vej ind i en fuldstændig revolutionerende transformation med NFT, Metaverse og alt hvad den nye teknologi indebærer for kunstverdenen, ser vi et endnu større behov for den erfaring og viden vi besidder for at lykkes med denne forandring.
Hvorfor startede du Artely?
Vi begyndte at arbejde med kunst online for godt 20 år siden. Det hele startede med et egentligt behov, som vi så, at kunstnerne havde - heraf tage del i de muligheder, som internettet åbnede, markedsføre sig selv og nå ud med deres kunst til et bredere publikum. Derfor startede vi Artely.
Kunstindustrien er grundlæggende meget traditionel og har været blandt de sidste, der er blevet digitaliseret. Og den rejse har taget meget lang tid. Folk fra branchen var meget skeptiske og spørgende og sagde, at det ikke er muligt at købe kunst online. Det blev anset for utænkeligt at købe et værk for SEK 40.000 ved blot at se på et billede på skærmen.
Vi kunne selvføgelig ikke vide, hvordan det ville gå. Men vi fik en perfekt start, da vi allerede den første måned solgte vores første værk for SEK 34.000, og det har kørt lige siden. Vi var forud for vores tid og vidste, hvor vi ville føre det svenske kunstmarked hen. I dag er det en norm, kunstnere og gallerier, alle sælger og køber kunst online. En fin bekræftelse på, at vi vidste, hvad vi lavede på trods af meget modstand og skepsis fra kunstverdenen.
Og nu går hele kunstmarkedet ind i en helt ny transformation med alt, hvad den nye teknologi med blockchains, NFT'er, metaverse og Web3 betyder. Og alt gentager sig igen, folk fra branchen er utroligt skeptiske og spørgende, og man forstår ikke hvorfor man køber NFT og hvad man skal bruge det til. Endnu en gang er vi også på forkant med denne udvikling.
Hvordan kom du i kontakt med Web3 og NFT'er?
Det var formentlig efter, at Beeple i begyndelsen af 2021 solgte sit værk "Everydays - The first 5000 days" for den enorme sum penge på 69 millioner dollars, at vi for alvor begyndte at grave ind og fordybe os i selve teknologien, markedet og alt hvad der har med Web3 og NFT'er at gøre. Meget hurtigt indså vi, at det er kunstens fremtid, og at vi skal handle. Vi ønsker at være med til at udvikle og forme det svenske kunstmarked for NFT'er. På samme tid vil vi også sikre, at traditionelle kunstnere er ombord og kommer til at tage del i den udvikling, der finder sted.
Da vores forretning udelukkende er online, hvor vi både præsenterer og sælger kunst, er det grundlæggende en naturlig forlængelse for os at arbejde med NFT'er. Vi har digitaliseret det svenske kunstmarked i årevis, og NFT'er bliver derfor en oplagt del af vores fortsatte rejse.
For at forsøge at introducere NFTer til det svenske kunstmarked, lancerede vi Artelys første NFT-kollektion kaldet “The Bridge”. Samlingen er baseret på værker af ti kunstnere, grundlæggende traditionelle malere, som nu tog skridtet ind i fremtiden ved at transformere nogle af deres stærkeste værker til NFT'er.
Hvordan adskiller kunst sig i den traditionelle verden sammenlignet med Web3?
Kunst kan komme til udtryk på så mange forskellige måder, og den kan være mange forskellige former. Det, der måske frem for alt adskiller kunsten i Web3-verdenen og den traditionelle verden, er netop æstetikken i sig selv.
Hvis vi ser på digital kunst, er digital kunst ikke noget nyt. Digital kunst har eksisteret så længe, det tager. Men det der tidligere ikke eksisterede, er selve muligheden for at kunne eje digital kunst, fordi der tidligere ikke var nogen måder at verificere ejerskab på.
Det, der dog er vigtigt at skelne, når man taler om NFT og kunst, er, hvad der egentlig er kunst, og hvad der falder ind under kategorien NFT-projekter eller samleobjekter. I dag er der som sagt næsten ingen kunst i NFT-sfæren, men det vi ser er forskellige typer af NFT-projekter og samleobjekter, som f.eks. de berømte projekter Bored Ape Yacht Club eller Crypto Punks. Alle de NFT-projekter, der er baseret på den type billeder, er faktisk drevet af helt andre mekanismer og kan mere ses som samlerbilleder, som gamle hockeybilleder eller pokemon-kort, med forskellige slags brugbarheder forbundet til dem. Disse samleobjekter er i nogle få tilfælde skabt af en kunstner/illustratør som et kunstværk, men er oftest simple computergenererede tegninger.
Hvilke tips har du til kunstnere, der vil ind i NFT-verden, og støtter/guider du dem på nogen måde?
Vi bevæger os i en retning, hvor digitalt ejerskab bliver vigtigere og vigtigere. Jo mere vi vil eje ting digitalt, jo vigtigere bliver det at forstå hele fænomenet, teknologien bag og mulighederne med det. Ingen ved præcis hvordan det udvikler sig, men det vil gå relativt hurtigt. For ikke at komme bagud er det vigtigt at du begynder at sætte dig ind i hvad det handler om, så du i det mindste begynder at opbygge din viden og forståelse omkring det, og hvordan det kan påvirke os som individer, vores virksomheder og samfundet som helhed.
Et generelt tip, vi giver til alle kunstnere, er at passe på ikke bare at hoppe ud i noget og begynde at skabe en masse NFT'er, bare fordi de kan. Det er vigtigt, at du forstår, hvad du går ind til, og hvilke konsekvenser det kan have. Der har været en masse hype omkring NFT'er, og det der er blevet fremhævet er, at du kan tjene enorme mængder penge på NFT'er. Men det er egentlig ikke så enkelt. Sandheden er, at der er utrolige mængder af NFT'er derude, som hverken sælges eller har nogen værdi. Bare fordi du laver en NFT betyder det ikke, at den automatisk sælger, og de samme mekanismer gør sig gældende her som for kunst generelt - i bund og grund er det udbud og efterspørgsel samt den kunstneriske kvalitet, men også hvor godt det lykkes dig at nå ud med dit kunst. Det har ofte en afgørende betydning, at der er en seriøs aktør, der står bag, verificerer og kan være med til at udbrede kunstnerskabet.
Du fokuserer på svenske kunstnere, hvordan er det og vil du udvide?
Det svenske NFT-marked er stadig utroligt lille generelt, og endnu mindre for kunst specifikt. Vi var derfor fuldstændig overvældede over, at en fjerdedel af vores første kollektion blev solgt i rekordfart. Det er en samling af utrolig god kunst fra etablerede svenske kunstnere – men frem for alt er det en NFT-samling, som er en af de absolut første, hvis ikke den første, inden for svensk kunst.
At vi har valgt at fokusere på svenske kunstnere er baseret på, at vi ønsker et tæt samarbejde med vores kunstnere. Vi mødes ofte med vores kunstnere, diskuterer forskellige projekter og vælger kunst til Artely. Det er også meget svært at værdsætte en kunstners arbejde på et nyt marked, og vi kender det svenske kunstmarked rigtig godt.
Vi vil primært udvide ved yderligere at uddybe vores NFT-forretning med et stærkt fokus på kuraterede NFT-kollektioner med et højt kunstnerisk niveau. Der er meget at lave her. Vi vil hjælpe svenske kunstnere med at nærme sig NFT-verdenen og realisere deres kunstneriske ideer ved hjælp af den nye teknologi.
Da vi primært arbejder med traditionelle kunstnere, ser vi en klar udfordring i, at de fleste ikke behersker digitale værktøjer til at kunne skabe digital kunst. Der ser vi, at vi vil kunne spille en vigtig rolle og er i gang med at starte vores eget NFT-studie op for at kunne hjælpe vores kunstnere med at transformere deres kunstneriske ideer til interessant NFT-kunst.
Hvordan ser fremtiden ud for dig?
På sigt vil hele kunstmarkedet bevæge sig i NFT-retningen, så for os er det da vigtigt at være på forkant og være med til at forme det svenske NFT-marked for kunst. For Artely helt konkret handler det om, at vi tidligt vil kunne tilbyde NFT-muligheder til vores kunstnere og sikre, at kunst også foregår i den virtuelle verden. Udfordringen her er at bygge for at træde ind i fremtidens metavers, mens man opererer i en af de mest træge og traditionelle industrier, som er kunstbranchen.
En meget stor udfordring for at fremskynde forandringen er masseadoptionen blandt befolkningen. I dag er der desværre stort set ingen, der forstår eller fuldt ud forstår, hvad NFT er. Der kan vi yde et stort bidrag, og vi har startet en ekstra konsulentvirksomhed, Antonov Consulting. Vi holder foredrag og afholder kurser specifikt i NFT, Metaverse & Web3 for virksomheder og organisationer. Interessen er stor, og vi ser, at vi virkelig kan bidrage med vigtig ekspertviden, som de færreste har.
Vi tror stærkt på, at markedet for NFT-kunst, eller rettere det digitale kunstmarked, med tiden vil blive større end det fysiske traditionelle kunstmarked. Artelys meget langsigtede ambition er derfor at bringe svensk kunst ind i metaverset og sikre, at den også foregår i de virtuelle rum, som vi i stigende grad vil befinde os i over tid.