Vejledninger

En komplet begynderguide til at forstå NFT-kunst

Opdag verdenen af NFT kunst og hvordan det ændrer kunstmarkedet. Vores guide til begyndere dækker hvad NFT'er er, hvordan de virker og hvorfor de er så populære. Lær hvordan man køber, sælger og skaber NFT kunst og udforsk potentialet i dette spændende nye medie.
En komplet begynderguide til at forstå NFT-kunst
Du læser:  
En komplet begynderguide til at forstå NFT-kunst

​​NFT-kunst er en ny form for digital kunst, hvis popularitet er eksploderet i de senere år. NFT'er er unikke digitale "varer", der kan købes og sælges på blockchain. Disse kan også kaldes kryptovalutaer, men de er ikke direkte ombyttelige, i modsætning til traditionelle kunstværker, der kan kopieres uendeligt. I modsætning til traditionelle kunstværker er hvert NFT-kunstværk unikt og kan ikke duplikeres. Dette gør NFT-kunst til et interessant emne for både samlere og kunstnere.

Hvad er NFT-kunst?

NFT-kunst er kunst, der er blevet skabt af en kunstner eller designer og gemt på en blockchain. Ved at gemme kunstværket på en blockchain, kan enhver bekræfte ægtheden af værket, hvilket gør kopiering og manipulation med NFT-kunst umuligt. NFT-kunst kan gemmes på forskellige blockchains såsom Cardano eller Tezos, men denne artikel bruger Ethereum, den mest almindeligt anvendte blockchain i NFTs, som et eksempel.

Hvert NFT-kunstværk er udstyret med sin egen unikke identifikator, som fungerer som bevis på ejerskab. Når en NFT er gemt på Ethereum blockchain, oprettes en unik identifikator for den. Disse identifikatorer kan handles mellem brugere som enhver anden kryptovaluta. Det attraktive ved NFT-kunst ligger i teknologiens muligheder. Vi vil diskutere dem yderligere i denne artikel.

Hvad er en NFT?

NFT'er, eller Non-Fungible Tokens, er digitale aktiver, der findes på en blockchain. De er unikke datasamlinger, der kan indeholde forskellige typer filer, såsom digitale kunstværker. I de senere år er NFT'er blevet mere populære, fordi de giver mulighed for verificering af forskellige digitale aktiver, såsom kunstværker, musik, genstande i spil og endda fast ejendom.

En af de vigtigste fordele ved NFT'er er evnen til at bevise ejerskab af digitale aktiver uden en tredjepart. Det betyder ægte ejerskab og at ingen kan tage dit NFT-aktiv fra dig. Fordi NFT'er er gemt på en blockchain, er de også uforanderlige, hvilket betyder, at når du først ejer en NFT, kan ingen andre nogensinde ændre dens indhold eller duplikere det kunstværk, du ejer.

Ud over at bevise digitalt ejerskab tilbyder NFT'er også likviditet til markederne. Brugere kan købe og sælge dem hurtigt og nemt med minimale gebyrer sammenlignet med traditionelle aktiver som aktier eller fast ejendom.

Samlet set tilbyder NFT'er mange fordele i forhold til traditionelle ejerskabsformer, såsom sikkerhed, uforanderlighed og likviditet. Disse funktioner gør denne teknologi til en interessant mulighed for dem, der ønsker at investere i digitale aktiver, såsom kunstværker, uden at skulle bekymre sig om forfalskning eller logistik.

Hvordan fungerer NFT'er?

Som tidligere nævnt er NFT'er eller, ikke-ombyttelige tokens/poletter, digitale aktiver, der repræsenterer unikke genstande såsom kunst, musik og andre virtuelle varer. De er gemt på en blockchain og bruger blockchain-teknologi til at sikre, at hver NFT-token er unik og ikke kan kopieres eller forfalskes.

Teknologien bag NFT'er er baseret på en blockchain, som er et uforanderligt og decentraliseret regnskabsssystem. Det registrerer sikkert og gennemsigtigt transaktioner mellem to parter. Det betyder, at detaljerne i hver NFT-handel du foretager er synlige på Ethereum-blockchain for enhver. Derudover, da hvert token er direkte knyttet til ejerens digitale-tegnebogsadresse, sikrer det, at kun den autentiske ejer kan kontrollere dette aktiv. Det giver ejerne ro i sindet at vide, at kun de kan administrere deres aktiver.

Fordi NFT'er bruger blockchain-teknologi, drager de også fordel af fremragende funktioner, som blockchainen tilbyder, såsom smart contracts (smarte kontrakter). Med smart contracts kan en NFT-skaber sætte forskellige betingelser for, hvordan de kan overføres eller bruges.

Da alle NFT-transaktioner registreres på blockchain, giver det også brugerne gennemsigtighed med hensyn til, hvem der ejer hvad. Som følge heraf behøver køber aldrig at være i tvivl om, hvorvidt sælger ejer den (NFT-)ejendom, de sælger.

Samlet set giver NFT-teknologien brugerne en sikker måde at eje digitale aktiver på uden at skulle stole på tredjeparter. At eje NFT-kunst er tiltalende, fordi ejerskabet er autentisk, og ingen kan pille ved dit kunstværk.

Hvordan laves NFT-kunst?

Det første skridt for at skabe NFT-kunst er at skabe et visuelt output. Hvis du bare vil teste det at lave NFT-kunst, er den nemmeste måde at designe et profilbillede til dig selv på sociale medier. Du kan også oprette en NFT fra dit eget billede på OpenSeas hjemmeside. Husk, at alle billeder eller filer, der uploades til blockchain, forbliver der for evigt og kan ikke fjernes!

Lad os gennemgå processen for at skabe NFT-kunst fra idé til NFT:

Først skal du skabe din kunst digitalt eller bringe den i et digital format. At oprette et profilbillede på Canva er for eksempel en nem mulighed for netop det.

Det næste trin er at vælge en markedsplads, hvor du vil sælge din NFT-kunst. Populære platforme som OpenSea giver brugerne mulighed for at sætte deres egen NFT-kunst til salg og give købere en nem måde at købe dem på.

Når illustrationen er klar, skal den gemmes på en blockchain, hvor den kan tokenize (gøres til en token/mønt) til en NFT (non-fungible token). I denne proces tildeles hvert kunstværk sin egen unikke identifikator, så det kan spores på en blockchain og autentificeres som ægte og unik. Tokenisering af NFT kan ske på OpenSeas egen hjemmeside, som tidligere nævnt.

Når du har gennemført disse trin, bør din NFT-kunst kunne sælges og købes på OpenSea-markedspladsen. Dernæst skal du markedsføre din samling for at få den til at sælge! ;)

Hvordan sælger du NFT-kunst?

At sælge et individuelt NFT-kunstværk er ret simpelt, men ofte laves NFT-kunstværker til større samlinger, der inkluderer mere værdifulde stykker. Når du tokeniserer dit kunstværk på Opensea-platformen, kan du definere forskellige parametre for dine værker, men når du uploader et enkelt kunstværk, behøver du umiddelbart ikke at gøre det.

Efter upload af kunstværket skal du indtaste hvilken pris du vil sælge det for - dette bliver automatisk en del af smart contract. NFT-kunstskabere sælger ofte deres værker til en bestemt pris og tager også provision pr. salg på det sekundære marked. Hvis du sælger dit NFT-kunstværk billigt, men dets sekundære marked “boomer”(eksploderer), kan det være et meget profitabelt stykke arbejde.

Alt i alt er køb og salg af NFT'er relativt ligetil, når du først har gjort det én gang.

Hvorfor er NFT-kunst værdifuld?

NFT-kunst repræsenterer unikke digitale kunstværker, der er gemt på en blockchain. De kan også købes og sælges som ethvert andet aktiv. Denne nye form for kunst er blevet mere og mere populær, fordi den er i stand til at bevise ejerskab, tilbyde knaphed og muliggøre fraktioneret ejerskab.

En af grundene til, at NFT-kunst er værdifuldt, er fordi det giver kunstnere en sikker måde at bevise deres værks ægthed og oprindelse. Ved hjælp af blockchain-teknologi kan kunstnere sikre, at hvert kunstværk, de skaber, er unikt og ikke kan kopieres uden deres tilladelse. Dette hjælper kunstneren med at beskytte deres intellektuelle ejendomsrettigheder og forhindre svindlere i at sælge forfalskede stykker.

En anden grund til, at NFT-kunst er værdifuldt, er fordi det giver mulighed for delt ejerskab. Traditionelle kunstværker kan stort set kun have én ejer. For eksempel kan ét kunstværk ikke hænges på væggene i to hjem.

Kort fortalt er der mange grunde til, at NFT-kunst er blevet så populært. Verificerbarheden, mulighederne for delt ejerskab og knapheden gør NFT-kunstværker til attraktive kunstformer for både samlere og kunstnere.