Vejledninger

Hvad er en decentraliseret kryptobørs?

Decentraliserede børser eller DEX'er er markeder, der faciliterer transaktioner direkte mellem brugere (peer-to-peer). I denne artikel vil du lære alt, hvad du behøver at vide om DEX'er.
Hvad er en decentraliseret kryptobørs?
Du læser:  
Hvad er en decentraliseret kryptobørs?

Hvad er en decentraliseret børs (DEX)

En decentraliseret børs (DEX) er en kryptovalutabørs, der fungerer på en decentraliseret måde, hvilket betyder, at den ikke er afhængig af en tredjepart til at holde kundens midler. I stedet sker handlerne direkte mellem brugere (peer-to-peer) gennem en automatiseret proces kaldet “smart contracts” - smarte kontrakter. Dette gør det muligt for brugere at beholde kontrollen over deres aktiver, mens de handles.

En af de største fordele ved decentraliserede børser er, at de tilbyder øget sikkerhed, da de ikke holder brugeres midler og ikke kræver, at personlige oplysninger deles. De tilbyder også en større grad af anonymitet, da brugere ikke behøver at oprette konti eller gennemgå verifikationsprocesser for deres identitet.

Decentraliserede børser er blevet mere populære de seneste år, da de tilbyder et alternativ til centraliserede børser, som har været tilbøjelige for hackerangreb og andre sikkerhedsbrud. Dog kan decentraliserede børser også have deres egne udfordringer, såsom lille likviditet og et begrænset udvalg af handlende aktiver.

Er der forskellige typer af decentraliserede børser?

Selvom DEXer normalt ser ens ud på ydersiden, kan mekanismerne, som de forskellige DEXer kører på, variere meget. Her er nogle af de mest almindelige typer:

  1. “Automated market maker” - automatiseret market maker (AMM) DEX: Denne type DEX bruger en matematisk formel, kendt som en “liquidity pool” - likviditetspulje, til automatisk at matche købere og sælgere og bestemme prisen på handlen. Det mest velkendte eksempel på en AMM DEX er Uniswap.
  2. “Order book” - Ordrebog DEX: Denne type DEX fungerer på en lignende måde som en traditionel børs, med en overensstemmelsesmekanisme, der parrer købere og sælgere baseret på den pris, de er villige til at betale eller modtage. Ordrebogen viser alle udestående ordrer og den aktuelle markedspris.
  3. Hybrid DEX: Som navnet antyder, kombinerer en hybrid DEX elementer fra både AMM og order book DEX'er. Den tillader brugere at handle med enten en AMM eller en order book, afhængigt af deres præference.
  4. Centraliseret-decentraliseret DEX (CDEX): En CDEX er en hybridbørs, der kombinerer sikkerhed og anonymitet fra en DEX med likviditet og brugeroplevelse fra en centraliseret børs. Den fungerer som en DEX, men er afhængig af en centraliseret enhed til at håndtere nogle aspekter af børsen, såsom ordrebogen eller overensstemmelsesmekanismen.

Det er værd at bemærke, at decentraliserede børser stadig er et relativt nyt og hurtigtudviklende område, og der er sandsynligvis nye typer og variationer af DEXer, der vil dukke op i fremtiden.

Hvilke DEXer er størst?

1. Uniswap

Uniswap er en AMM DEX bygget på Ethereum blockchainen. Det er kendt for sin simple brugerflade og lave gebyrer. Volumen de seneste 7 dage: $3.2 milliarder USD

2. Curve

Curve er en AMM DEX, der fokuserer på stablecoins, hvilket gør det muligt for brugere at handle en række stablecoins med lave gebyrer. Volumen de seneste 7 dage: $1.27 milliarder

3. Pancake Swap

Pancake Swap er en AMM DEX, der gør det muligt for brugere at købe og sælge en bred vifte af BSC-baserede tokens ved hjælp af en liquidity pool. Volumen de seneste 7 dage: $659 millioner

4. DODO

DODO er en DEX bygget på Ethereum blockchain. Det er en AMM DEX, der gør det muligt for brugere at købe og sælge en bred vifte af ERC-20 tokens ved hjælp af en liquidity pool. Volumen de seneste 7 dage: $501 millioner

5. Sushiswap

Sushiswap er en fork af Uniswap, der fungerer på samme måde, men med nogle yderligere funktioner.

Hvordan virker en AMM DEX?

En AMM DEX er en type DEX, der bruger en matematisk formel, kendt som en liquidity pool, til automatisk at matche købere og sælgere og bestemme prisen på handlen.

Sådan fungerer en AMM DEX typisk:

Brugere tilslutter deres wallets - digitale tegnebøger til DEX-platformen og gennemser de tilgængelige tokens.

De vælger den token, de vil købe eller sælge, og indtaster den ønskede mængde.

DEX-platformen bruger en formel til at beregne prisen på handlen baseret på udbud og efterspørgsel på den valgte token.

Hvis brugeren beslutter sig for at gå videre med handlen, udfører DEX-platformen handlen automatisk ved hjælp af smart contracts.

Handlen gennemføres, og brugerens wallet krediteres med den købte token eller debiteres for den solgte token.

AMM DEX'er tilbyder flere fordele i forhold til traditionelle børser, herunder hurtig og nem handelsudførelse, lave gebyrer og mulighed for at handle en bred vifte af aktiver. Dog kan de også have nogle begrænsninger, såsom reduceret likviditet og manglende mulighed for at placere grænseordrer.

Det er værd at bemærke, at specifikationerne for, hvordan en AMM DEX fungerer, kan variere afhængigt af den specifikke platform. Brugere bør grundigt gennemgå vilkår og betingelser for enhver AMM DEX, de overvejer at bruge, og foretage deres egen research, inden de foretager handler.

Er der nogle fordele ved at bruge DEXer?

Der er flere fordele ved at bruge DEX'er:

Øget sikkerhed: DEX'er holder ikke brugeres midler og kræver ikke, at personlige oplysninger deles, hvilket betyder, at de tilbyder et højere sikkerhedsniveau sammenlignet med centraliserede børser.

Større anonymitet: DEX'er kræver ikke, at brugere opretter konti eller gennemgår verifikationsprocesser for deres identitet, hvilket giver større anonymitet.

Brugerkontrol: Med DEX'er beholder brugere kontrollen over deres aktiver, mens de handles, da handlerne sker direkte mellem brugere (peer-to-peer) via smart contracts.

Adgang til et bredere udvalg af aktiver: DEX'er tilbyder ofte et bredere udvalg af aktiver sammenlignet med centraliserede børser, da de ikke er begrænset af reguleringer eller begrænset af de aktiver, de kan liste.

Lavere gebyrer: DEX'er har ofte lavere gebyrer sammenlignet med centraliserede børser, da de ikke behøver at dække omkostningerne ved at vedligeholde en centraliseret infrastruktur.

Censurresistens: DEX'er kører på decentraliserede netværk, hvilket gør dem mere resistente over for censur sammenlignet med centraliserede børser.

Det er værd at bemærke, at DEX'er også kan have nogle begrænsninger, såsom reduceret likviditet og et begrænset udvalg af handlede aktiver, sammenlignet med centraliserede børser. DEX'er er også relativt nye og kan have nogle risici og usikkerheder forbundet med dem. Som med enhver børs er det vigtigt for brugere at være opmærksomme på risiciene og foretage deres egen research, inden de bruger en DEX.

Det er vigtigt at bemærke, at du altid skal være forsigtig, når du foretager handler på en DEX, herunder Uniswap. Sørg for at forstå vilkår og betingelser for platformen, og foretag din egen research, inden du foretager handler.

Nu har du lært grundprincipperne for decentraliserede børser, hvilket betyder, at du er mere fortrolig med DeFi end 99% af mennesker!