Vejledninger

Hvad er en NFT?

I denne artikel gennemgår vi på en enkel måde, hvad en NFT er, hvorfor de er vigtige at forstå, og hvordan de kan bruges både i dag og i fremtiden.
Hvad er en NFT?
Du læser:  
Hvad er en NFT?

Hvad er en NFT?

I det seneste år har NFT:er, også kendt som ikke-fungible tokens, spredt sig næsten overalt. Det kan handle om hvad som helst, såsom adgang til en privat opskrift skrevet af din yndlingskok, som du nu har chancen for at eje i form af et digitalt aktiv. Det kan også handle om kunst, musik, mode eller andet. Et ikke-fungibelt token, ofte kendt som en NFT, er et særligt digitalt aktiv, hvis ejerskab er registreret på en blockchain.

Selvom vi ikke ofte bruger ordet fungibility, når vi diskuterer fysiske genstande, kan du sige, at ikke-fungible er det samme som ikke-byttelige. Overvej følgende scenarie: Du er lige blevet færdig med at handle og vil gerne indsamle $1 i byttepenge. I stedet for at anmode om en bestemt øre fra kassereren, vil du acceptere den, du får. Da alle én dollars er lige i værdi - det vil sige, disse dollars er udskiftelige - er det lige meget, hvilken krone kassereren giver dig.

Et non-fungible token (NFT) er på den anden side et digitalt aktiv, der er krypteret på en blockchain, og som har identificerende oplysninger, der er gemt i smarte kontrakter. Denne specielle kode bruges som bevis for uforanderligt ejerskab. En smart kontrakt af et digitalt objekt, der kan repræsentere både digitale og fysiske objekter, skaber (mintes) en NFT.

Selvom NFT:er teknisk set kan dannes på enhver blockchain, der understøtter smarte kontrakter, er størstedelen af NFT:er oprettet og handlet på Ethereum blockchain.

Digitalt ejerskab

NFT:er betragtes som en grundlæggende byggesten af Web3, da digitalt ejerskab menes at være nøglen til internettets fremtid. For at forstå det hele bedre, skal vi se på udviklingen af internettet i tre faser. I Web1 var størstedelen af brugerne passive forbrugere, der "læste" eksisterende indhold, der for det meste var statisk. Web2, hvor vi er i dag, har haft fokus på samspillet mellem brugere og information, hvor du nu ikke kun kan læse, men "læse og skrive", med andre ord skabe dit eget indhold. I Web3 tilføjer du muligheden for digitalt ejerskab og resultatet er "læs, skriv og eje". Det er her, NFT:er bliver vigtige, fordi du ved hjælp af disse kan bevise og udøve ejerskabsrettigheder over digitale aktiver på en enkel måde. Du har således mulighed for at f.eks. eje dine egne data og indhold, som du opretter, såsom billeder, som du uploader til forskellige platforme, i stedet for at platformen ejer det.

Hvad er interessant ved NFT:er?

NFT:er er frit præget, ejet og handlet. Da der ikke længere er behov for de formidlere, der er til stede i mere etablerede kommercielle og finansielle systemer, lægger denne teknologi grunden til nye og mere effektive løsninger. I de konventionelle systemer er al handel baseret på interpersonel tillid, hvilket nødvendiggør behovet for mellemmænd for at udføre transaktioner. En børsmægler handler for eksempel med en investeringsbank, når du køber aktier hos dem, og i musikbranchen betaler du Spotify, som så betaler et pladeselskab, som igen betaler den musiker, du lyttede til.

Hvis du gør det fysiske aktiv til et digitalt aktiv ved hjælp af NFT:er, er der også chancer for at demokratisere investeringer. Derefter er det muligt at opdele større aktiver, såsom fast ejendom, i mindre. En digital ejendom kan langt nemmere deles mellem flere ejere end en fysisk. Denne idé behøver og vil ikke være begrænset til fast ejendom; det kan også gælde andre aktiver som kunstværker eller musik. Derfor behøver et maleri ikke at have en eneste ejer. Flere ejere kan være ansvarlige for forskellige dele af den digitale kopi af det fysiske maleri.

Et andet eksempel på medejerskab aktiveret af NFT:er er musik. Svensk en anden blok giver alle mulighed for at være sammen med andre og eje deres yndlingsmusik. Hver gang sangen afspilles, vil du, der ejer sangen, tjene royalties. Sådanne arrangementer kunne øge værdien, omsætningen og frem for alt gøre kunst og musik mere tilgængelig for os alle.

Image: anotherblock

Digital kunst 

De chancer, det giver for kunstnerne, er blandt de vigtigste begrundelser for at eje NFT-værker. NFT:er har fuldstændig ændret den måde, digitale kunstnere sælger deres kunstværker på, da de tillader købere at demonstrere, at de virkelig besidder kunstværket, hvilket tidligere ikke var muligt. Derudover, da der ikke er nogen mellemmænd involveret i salget af kunstværket, kan kunstnerne tjene flere penge og forsørge sig selv gennem deres kreative bestræbelser. Derudover er der potentiale for at udvikle smarte kontrakter, der gør det muligt for dem at få royalties (for eksempel 10 % på alle efterfølgende salg).

Digital kunst vil højst sandsynligt vokse i popularitet i forbindelse med udviklingen af Metaverse, en virtuel ækvivalent til virkeligheden. Ligesom vi gerne vil udstille kunst i vores hjem, der viser, hvad vi synes er smukt eller i nogle tilfælde, at vi har råd til meget unikke (og dyre) malerier, forudsiges det, at du får lyst til at gøre det samme i dit hjem i Metaversum.

NFT:er og spil

Et anvendelsesområde for NFT:er i spilverdenen, der er vokset sig stort, og som mange tror vil vokse yderligere, er skins og in-game items. Et skin er udseendet af en karakter eller genstand i et spil. I de fleste populære spil kan du skifte skind på dine karakterer – den ene dag vil du måske have pink tøj og grønt hår, mens du den næste dag vil have et helt unikt skin, der sælges for tusindvis af kroner. Fangsten er mange gange, når du køber et skin i et spil, at du ikke kan overføre det til et andet spil, hvilket begrænser dets anvendelighed. Men hvis du konverterer skins til NFT:er, behøver du ikke have 10 skins i hvert eneste spil, du spiller, men kan have 10 skins, som du flytter mellem forskellige spil. Handelen med skind er en del af et marked, der vurderes til 50 milliarder dollars. Markedet forventes at fortsætte med at vokse, og potentialet er enormt. Trenden vil have stor betydning for, hvordan spil og skins udvikler sig fremadrettet.

Hvorfor du vil eje NFT:er

Et samlerobjekt får sin værdi af flere forskellige årsager, det kan knyttes til dets historie og kulturelle værdier, deres korte eksistens og sjældenhed eller endda fordi de har en særlig trykfejl! Et eksempel på samleobjekter er frimærker og verdens dyreste frimærke, British Guyana 1c Magenta er vurderet til €9 millioner takket være dets sjældenhed og symbolik. Et andet eksempel er pokemon-kort og hockeykort, som du samler og bytter med dine venner.

NFT:er er blevet populære samleobjekter i det seneste år og kan faktisk ses som digitale ækvivalenter til traditionelle samleobjekter såsom frimærker eller hockeykort.

Mange af de første NFT-kollektioner, der blev skabt og dermed har historisk betydning, f.eks. CryptoPunks sælges i dag for store summer.

Vi får mange spørgsmål om, hvorfor du vil bruge penge på NFT:er som samleobjekter, når du bare kan tage et skærmbillede af det. Det er selvfølgelig op til enhver og for mange er det nok at vide, at de ejer netop den genstand, selvom alle har adgang til den.

For nogle mennesker er NFT:er en måde at investere på, hvor man spekulerer i værdien af den specifikke NFT og tror på, at der vil ske en værdistigning. I 2021 hørte vi ofte om folk, der tjente store penge på at købe og sælge NFT:er, men markedet er volatilt, og meget tyder på, at det er sværere at tjene hurtige penge på NFT:er i dag. Når det er sagt, så sælger nogle NFT:er for utrolige summer, f.eks. under World of Women som blev solgt for $615.9K. 

Image: World of Women #9248

En af de største grunde til at ønske at eje en bestemt NFT er, at den NFT kommer med specielle hjælpeprogrammer. Blandt de mest populære hjælpeprogrammer derude er projekter, der tilbyder et stærkt socialt fællesskab. Det kan være, at du kommer til at bestemme over projektets fremtid, kommer til at deltage i events eller købe eksklusive varer – noget som kun er tilgængeligt for dem, der ejer NFT:er i projektet. Da mange NFT-projekter er fokuseret på specifikke emner, gør det det muligt at finde andre med samme interesser og bliver dermed en måde at vise sin identitet på. Et spændende projekt at følge, der fokuserer meget på den sociale del, er det svenske NFT-projekt Alidias verden , som ønsker at se flere kvinder i Web3 og planlægger at starte en fysisk hub for deres medlemmer. 

Image: World of Alidia NFT artwork

Brugen af ​​NFT:er er kun i sin vorden og for mange kan det virke som om NFT:er blot er digitale billeder af aber, der sælges for millioner af kroner. Vi håber, at du efter at have læst denne artikel har fået et mere nuanceret billede af, hvad en NFT er og kan være.

Som tidligere nævnt muliggør NFT:er en enkel måde at verificere digitalt ejerskab på, hvilket vi hos NORN finder ekstremt spændende. Ligesom du ejer fysiske objekter for at vise din identitet, hvad du synes er vigtigt og værdifuldt, kan du med NFT:er gøre det samme i den digitale verden, og efterhånden som Metaverset vil udvikle sig, vil det "digitale selv" også blive vigtigere. Vi i NORN tror på, at NFT:er også vil have indflydelse på erhvervslivet og samfundet som helhed, hvor du vil se nye økonomiske modeller blive udviklet. Tænk bare tilbage på de store forandringer, der skete i forbindelse med Web2. Pludselig kunne man købe tøj på nettet, hvilket skabte helt nye konkurrenter og vilkår for de fleste virksomheder. Vi brugte tid på at tale med fremmede fra hele verden, da sociale medier blev lanceret. Vi glæder os til at følge rejsen sammen med jer læsere!