Vejledninger

Hvad er smarte kontrakter, og hvordan fungerer de?

I denne artikel gennemgår vi, hvad smarte kontrakter er, hvordan de fungerer, og hvordan de kan bruges.
Hvad er smarte kontrakter, og hvordan fungerer de?
Du læser:  
Hvad er smarte kontrakter, og hvordan fungerer de?

Billede fra blockgeeks

Hvad er en smart kontrakt?

Millioner af kontrakter oprettes og udføres hver dag. Alt fra en forretningskontrakt til et køb i en butik er kvalificeret. Et fungerende samfund bygger på kontrakter.

Som enhver anden kontrakt specificerer en smart kontrakt betingelserne for en aftale.

Smarte kontrakter er faktisk stykker kode, der opbevares på en blockchain som Ethereum og kører automatisk, når visse kriterier er opfyldt. Derfor er det faktum, at betingelserne etableres og håndhæves som kode, der kører på en blockchain i stedet for manuelt på papir, det, der gør smarte kontrakter "smarte".

Smarte kontrakter har en række fordele. Man kan drage fordel af den sikkerhed og pålidelighed, der produceres på et distribueret og decentraliseret netværk, fordi de er lagret på en blockchain. Dette gør også transaktionerne irreversible og sporbare.

Du behøver ikke bruge tid på papirarbejde, fordi smarte kontrakter er digitale og automatiserede, og du skal heller ikke spilde tid på at rette fejl, der kan ske, når du udfylder papirer i hånden. Ydermere muliggøres pålidelige transaktioner, og aftaler mellem mange parter gennemføres uden behov for en mellemmand.

I denne artikel vil vi hovedsageligt gennemgå smarte kontrakter baseret på Ethereum, da det er den første og mest brugte blockchain, der understøtter smarte kontrakter.

Hvordan fungerer en smart kontrakt?

Den mest brugte metafor til at forklare, hvordan smarte kontrakter fungerer, er slikmaskiner. Det siges, at slikmaskinen er den ældste smarte kontrakt, fordi korrekte input genererer et bestemt resultat. I kode kunne det skrives som følger:

penge + valg af slik = slik leveret og korrekt byttepenge tilbagebetalt

Smarte kontrakter kan tage jobbet som mellemmænd i mange forskellige brancher, ligesom slikmaskinen gjorde for slikbutikker. Et eksempel er aktiehandel, hvor store banker fortsat fungerer som pengemæglere. Med brugen af smarte kontrakter ville fonde kunne give afkald på banker og indgå kontrakter med deres kunder direkte, velvidende at kontrakten ikke ville træde i kraft, hvis forudsætningerne ikke var opfyldt. Lavere transaktionsomkostninger og mere effektiv prissætning uden ubehagelige tillæg ville følge heraf.

Billede wallstreetmojo

Da der ikke er en tredjepart engageret, minimeres muligheden for, at oplysninger manipuleres til personlig fordel, når oplysningerne i en kontrakt er særligt følsomme.

En smart kontrakt kan oprettes af enhver og uploades til Ethereum-netværket. De eneste forudsætninger er evnen til at programmere på det passende sprog (Solidity on Ethereum) og have nok ETH til at dække transaktionens "gasgebyr".

  • Koden, der er grundlaget for en kontrakt, er gennemsigtig og offentligt verificerbar, hvilket betyder, at alle interesserede kan se, hvilken logik en smart kontrakt følger og verificere dens funktionalitet.
  • Hver computer på netværket (eller "node") gemmer en kopi af alle eksisterende smarte kontrakter og deres aktuelle status sammen med blockchain og transaktionsdata. 
  • For eksempel, når en smart kontrakt modtager penge fra en bruger, udføres dens kode af alle noder i netværket for at opnå konsensus om resultatet. Det er det, der gør det muligt for smarte kontrakter at køre sikkert uden nogen central myndighed.
  • Når de først er implementeret på en blockchain, kan smarte kontrakter generelt ikke ændres, selv af deres skabere. Dette er med til at sikre, at de ikke kan manipuleres med eller afsluttes.

Hvordan kan smarte kontrakter bruges?

Anvendelsesmulighederne for smarte kontrakter er mange og spænder fra simple transaktioner som at flytte penge mellem to enheder til mere komplekse sager. Nedenfor gennemgår vi to eksempler, som vi synes er spændende.

De fleste af os har oplevet en flyforsinkelse, og det kan være et mareridt at handle med forsikringsselskabet for at få dine penge tilbage. I denne situation kan smarte kontrakter strømline processen på mange måder. Sig, at dit fly er forsinket, og at du er i lufthavnen. Gennem en smart kontrakt forbundet til flysporingsdatabasen tilbyder din forsikringsudbyder rejseforsikring. En forsinkelse på to timer eller mere er nødvendig for at forsikringen kan træde i kraft. Den smarte kontrakt videresendes til netværket til gennemgang i tilfælde af forsinkelse sammen med den registrerede flystatus. Uanset hvad forsikringsselskabet siger, hvis alle noder i netværket når den samme konklusion, vil pengene øjeblikkeligt blive sendt til din konto. Du holder dig også væk fra alt papirarbejdet.

Valgsvindel er en udbredt begivenhed i mange nationer over hele verden. En traditionel stemmeproces er sårbar over for vælgerbedrageri, unøjagtig optælling og officiel skævhed. Mange af nutidens problemer kan løses med en smart kontrakt, der anvendes i afstemningsprocessen. Ingen vælgere må afgive en stemme med en anden digital identitet end deres egen. Fordi hver stemme registreres på en blockchain, verificeres af et blockchain-netværk og tælles automatisk uden en tredjepart, er det umuligt at manipulere med resultatet af et valg.

På grund af de mange fordele, smarte kontrakter har i forhold til konventionelle kontrakter, tror mange mennesker, at deres adoption snart vil forstyrre en række forskellige virksomheder. Nogle virksomheder, der allerede er begyndt at omfavne smarte kontrakter, omfatter bank, forsikring, energisektoren, telekommunikation, uddannelse, musik og kunstsektoren.

Vi er glade for at rejse ved siden af dig på dette eventyr!