Vejledninger

Hvordan virker Mirror.xyz? Verdens første Web3-publiceringsværktøj

Kan du lide at skrive og spekulerer på, hvordan du kan finansiere dit forfatterskab? Eller måske vil du nå ud til et nyt, globalt og teknologifokuseret publikum? I denne artikel gennemgår vi en introduktion til Web3-platformen Mirror.xyz, og hvordan du kan begynde at bruge Mirror i dit forfatterskab.
Hvordan virker Mirror.xyz? Verdens første Web3-publiceringsværktøj
Du læser:  
Hvordan virker Mirror.xyz? Verdens første Web3-publiceringsværktøj

Hvad er Mirror?

Mirror er et blockchain-baseret publiceringsværktøj og medieplatform, der ligner Medium eller Substack, solidt bygget på Web3-teknologi. Det betyder blandt andet helt nye muligheder for at finansiere dit forfatterskab. På Mirror ejer du selv det, du udgiver, i modsætning til Web2-platforme, hvor platformen i praksis ejer og styrer indholdet.

Det, der gør Mirror så kraftfuldt, er, at de problemfrit integrerer Web3-teknologier såsom NFT'er og kryptovalutaer direkte i et moderne og brugervenligt publiceringsværktøj, hvilket gør det væsentligt mere brugervenligt end mange andre Web3-platforme. Alle kan logge ind på Mirror ved at bruge deres Ethereum-adresse som brugernavn. Når du er logget ind, kan du abonnere på forfattere, læse og samle og skrive og udgive dine egne artikler som NFT'er. Mirror har også indbygget funktioner, der gør det meget nemt at oprette, køre og deltage i kryptobaserede crowdfunding-kampagner direkte i platformen.

Hvordan fungerer Mirror egentlig?

Mirror er åbent for alle, og alle kan læse publiceret materiale uden at oprette en konto. Hvis du derimod vil begynde at skrive eller abonnere på skribenter, skal du logge ind med din Ethereum-wallet, f.eks. MetaMask. Nedenfor gennemgår vi, hvordan du kan logge ind på platformen og publicere et første indlæg.

Tilslut din wallet til Mirror

For at skrive og poste et indlæg på Mirror skal du først logge ind med din Ethereum-wallet. Det gør du ved at klikke på "besøg dashboard" i øverste højre hjørne som på billedet herunder:

Mirror.xyz - the home for Web3 publishing

Så klikker du på "tilslut wallet" og underskriver transaktionen i din wallet (den mest almindelige wallet på Ethereum-netværket er MetaMask):

Connect wallet
Signature request

'

Udgiv en artikel

Godt logget ind med din tegnebog er du klar til at begynde at skrive og udgive indlæg. For at oprette en ny post skal du navigere til "Entries" på dit dashboard og derefter klikke på "Create Entry" ":

Entries
Create Entry

Tillykke! Du har nu oprettet din første Mirror-artikel. Nedenfor er en oversigt over, hvordan du kan bruge platformens Web3-værktøjer til at tage din skrivning til næste niveau.

Oversigt over Mirrors Web3-værktøjer

På Mirror er der en række Web3-værktøjer integreret direkte i platformen:

 • Entry Editions - "mønter" din artikel som en NFT
 • Crowdfunding - finansier dine projekter ved hjælp af dit Web3-fællesskab
 • Splits – beløn dine samarbejdspartnere eller doner til en sag
 • Media DAO'er - skab og del værdi sammen med andre skabere

Nedenfor gennemgår vi værktøjerne individuelt, og hvordan du bruger dem.

At skrive NFT'er - opret NFT'er fra dine artikler

Det mest grundlæggende Web3-værktøj, der tilbydes på Mirror, er at skabe eller "minde" artikler som såkaldte "Writing NFT'er". Dette er simpelthen en måde at konvertere dine Mirror-genstande til digitale aktiver gemt på Ethereum blockchain i form af NFT'er. Selve NFT'erne vises derefter som en visuel repræsentation af dine artikler og inkluderer et forsidebillede samt metadata såsom titel, beskrivelse, forfatter, link til artiklen osv.

Skrivende NFT'er gemmes på Optimisme; et såkaldt "L2-netværk" til Ethereum blockchain, hvilket betyder, at de er gratis at oprette og billige for dine følgere at indsamle (ca. 20 sek. med dagens ETH-pris) og vil være kompatible med at blive vist gennem flere forskellige nye Mirrors-funktioner såsom "Samlinger" og "Leaderboards". Mere om disse funktioner længere nede i artiklen.

Entry Editions - præge din vare som en NFT

Den næste funktion hedder "Entry Editions" og gør dig i stand til at præge en genstand som en NFT, men nu i begrænset oplag og med en fast pris, hvilket i bund og grund betyder, at varen bliver et samlerobjekt. Entry Editions er prissat på forskellige niveauer for at give dedikerede supportere mulighed for at få noget værdifuldt og unikt, mens andre læsere kan samle noget i mere tilgængelige prisklasser. Prissætningen og udbuddet har tre niveauer:

 • Legendarisk - lav 5 udgaver af en vare til en pris af 1 ETH hver
 • Sjælden - præge 50 udgaver af en vare til en pris af 0,1 ETH hver
 • Fælles - mint 500 udgaver af en vare til en pris af 0,01 ETH hver

Du kan også anvende royalties på dine Entry Editions, hvilket betyder, at du får en kommission, hver gang NFT'en videresælges efter den første auktion. Som med alle former for NFT-udgivelser er nøglen til succes et engageret fællesskab. Her kommer Mirrors næste funktion; Web3-abonnement, velegnet:

Ny hos Mirror - Web3-abonnementer

I juli 2022 lancerede Mirror såkaldte Web3-abonnementer. Denne nye funktion giver læserne mulighed for at abonnere på enhver Mirror-publikation med deres tegnebøger og modtage e-mail-meddelelser, når nyt indhold udgives. For skabere åbner web3-abonnementer døren til opbygning af et tegnebogsbaseret fællesskab, der kan bruges på tværs af web3.

For dig som skribent betyder det, at du får adgang til lister over de wallet-adresser, der følger dig. Dette i modsætning til eksempelvis mailadresser, som med tiden løber større risiko for at blive udskiftet og ofte flyder over med andet indhold. Dette gør det meget nemmere at engagere og holde styr på dit fællesskab i Web3, da brugerprofiler i Web3 normalt er anonyme.

Gennem Web3-abonnementer kan du også direkte i Mirror bruge en række forskellige funktioner til at interagere med dine følgere:

 • ● Airdrops — send NFT'er til en liste over tegnebogsadresser
 • Tillad-liste — opret en liste over specielt udvalgte tegnebogsadresser til at modtage NFT-frigivelse
 • Tokengerede oplevelser – giv adgang til oplevelser, der kun er tilgængelige for brugere, der har dine NFT'er

Ved at have adgang til dine følgeres wallet ét sted, bliver det også nemmere for dig at analysere dine følgeres præferencer ved hjælp af værktøjer som f.eks. Dune for bedre at kunne skrive indhold til din målgruppe.

Vi synes Web3 Subscriptions er interessant, fordi det træder ind i målrettet markedsføring i Web3, hvor cookies og persondata i øvrigt holdes anonyme.

Crowdfunding kampagner på Mirror

Udover ovenstående funktioner har Mirror også integreret en funktion, der giver dig mulighed for at oprette og understøtte Crowdfunding kampagner direkte i platformen. Traditionelle crowdfunding-kampagner på platforme som Indiegogo eller Kickstarter tilbyder ofte fysiske varer til gengæld for finansiering. Med Mirrors Crowdfunding-funktion bliver læserne i stedet sat i stand til at støtte projekter gennem Etherum blockchains kryptovaluta ETH til gengæld for digitale tokens. Med tokens får du til gengæld ejerskab i projektet, hvis det går godt, svarende til at eje aktier i det.

I forbindelse med crowdfunding-funktionen i Mirror er der også "Patron Podium"; en slags leaderboard-funktion, hvor dine største fans kan konkurrere om placeringerne som top 3 supportere. Ligesom en normal auktion er der en timer, der, når den udløber, låser sig i sæderne på de største tilhængere på det tidspunkt. De, der bliver top 3-tilhængere, modtager en særlig NFT som belønning. Disse NFT'er kan blive meget værdifulde, hvis et projekt går godt.

I dag er der investeret i alt 11016 ETH i projekter via Mirrors crowdfunding platform. I skrivende stund svarer det til cirka SEK 192,6 millioner med dagens (08/08/2022) ETH/SEK kurs på SEK 17486 per ETH.

Dagens største og mest fremtrædende crowdfunding-kampagne udført på Mirror blev skabt for at finansiere en spillefilm til skabelsen af en dokumentar om Ethereum-netværket. Kampagnen indbragte hele 1000 ETH på kun tre dage.

Her er instruktioner til, hvordan du bruger Mirrors crowdfunding-funktion.

Splits – beløn dine samarbejdspartnere eller bliv belønnet

Gennem opdelingsfunktionen kan du indtaste flere wallet-adresser for at dele indkomsten, for eksempel hvis du var flere skribenter, der har bidraget til en artikel. Du kan også indtaste tegnebogsadresser til f.eks. en velgørende organisation eller en DAO. På den måde bliver indkomsten automatisk fordelt mellem jer. Ved at udvide dit netværk og hjælpe andre skribenter med at producere indlæg, kan du tjene passiv indkomst ved at blive tilføjet via splits!

Media DAO'er - skab og del værdi sammen med andre skabere

Mirror's Media DAO'er er det næste skridt fra Splits. Gennem Media DAOs funktion samarbejder du virkelig med andre skabere, ved at binde dig økonomisk via en Ethereum smart kontrakt. Når du danner en Media DAO med en anden, kan du gøre alt sammen, som du gør som enkeltperson på Mirror. Med en Media DAO kan du også angive flere skribenter som "forfattere" af en artikel.

Her kan du læse mere om Mirrors Media DAOs.

Vi håber, at denne guide har hjulpet dig med at forstå, hvordan Mirror fungerer, og hvordan du kan begynde at skrive og finansiere dine projekter ved hjælp af Mirror. Vi vil gerne give dig nogle af vores yndlingsartikler om Mirror, som kan hjælpe dig med at forstå Web3 endnu bedre:

 • En begynderguide til NFT'er
 • Stop med at kalde det en tegnebog
 • Medejerskab som en web3 social primitive