De mest populære internetplatforme på det moderne web, ofte kendt som Web2, styres af et lille antal virksomheder, der profiterer på de data, som disse platforms brugere producerer. Web3 hævder at gøre det muligt for folk at få adgang til internettet på en ny måde uden at skulle opgive deres data og privatliv.
Nutidens internetbrugere som helhed tænker nok ikke ofte på, hvilken version af nettet de har adgang til. Vi undersøger nettets versioner for mere klart at forstå, hvordan Web2 og Web3 er forskellige fra hinanden:
Web1 - Den måde, folk interagerede med internettet på i dets tidlige stadier, definerer denne periode. De fleste brugere i Web1 var passive forbrugere af allerede offentliggjort information, som typisk var statisk. Derfor handlede Web1 primært om at forbruge materiale frem for at skabe det. Derudover var der praktisk talt lidt interaktivitet. Dette blev ændret af Web 2.
Web2 - udmærker sig ved dets interaktivitet og det faktum, at dets brugere producerer dets indhold. Internetbrugere producerer størstedelen af materialet i Web2-landskabet i dag gennem platforme som Facebook, Twitter, YouTube og Instagram, men til en pris: de skal videregive deres personlige data til nogle få centraliserede firmaer, der ejer, kontrollerer og profiterer på det.
Web3 - sikrer, at internettet bliver reelt decentraliseret, hvor brugerne skaber og ejer det. Der er ingen officiel definition af Web 3 i skrivende stund, fordi det stadig er under udvikling.

Web3 er en bred betegnelse for et internet, der består af decentrale netværk. Den primære nyhed i disse netværk er, at de er bygget på decentraliserede platforme, der stadig er troværdige i dag på grund af blockchain-teknologi. Dette er gjort muligt af kravet om, at hver bruger og operatør af disse netværk overholder konsensusstandarder, som er et sæt hårdkodede retningslinjer.
Disse netværks evne til at muliggøre bevægelse af værdi og forskellige typer aktiver mellem dets forskellige medlemmer via forskellige tokens er den anden store innovation, der understøtter Web3. Decentralisering "Web3 er et internet ejet af dets brugere og skabere, og orkestreret med tokens" - Chris Dixon, partner hos Venture Capital-selskabet Andreessen Horowitzog "tokenomies" til styring af digitale aktiver danner grundlaget for at forstå, hvad Web3 er.
"Web3 er et internet ejet af dets brugere og skabere, og orkestreret med tokens" - Chris Dixon, partner hos Venture Capital-selskabet Andreessen Horowitz
Hvem opfandt Web3?
Allerede i 2014 opfandt Gavin Wood, bedst kendt som medstifter af Ethereum og Polkadot, udtrykket "Web3" for første gang i sit blogindlæg "ĐApps: What Web 3.0 Looks Like":
"Web 3.0, eller hvad vi kan kalde" post-Snowden "- nettet, er en nyskabelse af de funktioner, vi allerede bruger nettet til, dog med en fundamentalt anderledes model for interaktioner mellem dets brugere." - Gavin Wood
As with earlier versions of the web, Web3 was not created by a single entity since it is developing as a partnership by numerous international businesses and individuals that build upon one another. However, the businesses who provide the top smart contract systems today are typically regarded as pioneers in Web3 development. The Pololdot Foundation, Polygon, and the Ethereum Foundation are a few examples of these organizations. Polkadot also powers Web3 Foundation.
Hvad der ellers gør Web3 unikt?
Web3s evne til at løse det største enkeltstående problem, der er opstået i Web2, især akkumulering af data fra nogle få centraliserede virksomheder, som derefter sælges til marketingfolk, er en væsentlig faktor for, hvorfor det tiltrækker og engagerer et stort antal talenter fra hele verden. verden (eller i værste fald bliver udsat for hackerangreb).
Ingen enhed eller bruger kan kontrollere Web3-netværkene eller de applikationer, der er oprettet oven på dem (kendt som "dapps" eller "decentraliserede applikationer"), fordi de er decentrale og har åben kildekode. En individuel bruger kan ikke begrænse eller begrænse adgangen til data på netværk på grund af denne gennemsigtighed. En tilladelse fra en centraliseret virksomhed er ikke nødvendig, i modsætning til i tilfældet med Web2, for at enhver bruger kan tilslutte sig og samarbejde med andre dapps.
Decentraliserede økonomier
Økonomier baseret på kryptovalutaer og tokens er en karakteristisk anvendelse af Web3, der vinder popularitet.
Penge og aktiver på Web3 (i form af kryptovalutaer og tokens) er i det væsentlige globale, øjeblikkelige og "tilladelsesløse" i modsætning til Web2, som er afhængig af konventionelle finansielle institutioner og netværk, der er begrænset af regeringer og nationale grænser. Som følge heraf kan de teoretisk set blive delt øjeblikkeligt mellem brugere, som kunne være placeret hvor som helst i verden, uden at anmode om tilladelse fra vigtige parter eller myndigheder. Det er uklart, hvordan dette vil blive styret i forskellige nationer. I det decentraliserede Web3 vil regulering af internettet være endnu sværere, end det var i Web2.
Kryptovalutaer og tokens kan bruges til at skabe helt nye økonomier og forretningsmodeller takket være Web3's egenskaber. Dette har ført til fremkomsten af et helt nyt forskningsfelt kendt som "tokenomics", som fokuserer på at forstå de variabler, der påvirker udbud og efterspørgsel af tokens.
For eksempel behøver annoncering på Web3 ikke være afhængig af at udlevere brugeroplysninger til marketingfolk. I stedet ville forbrugere modtage tokens for at deltage i reklamer. Brave Browser, en voksende Web 3-applikation, er en illustration af denne slags “Basic Attention Token” (BAT).
Hvordan bruger man Web3?
Der er mange Web3-dapps tilgængelige lige nu. Decentraliserede finansielle værktøjer, ofte kendt som DeFi, udgør en betydelig del af de primære dapps og giver brugerne mulighed for at låne penge, tokenisere deres fysiske aktiver og bruge dem som sikkerhed for lån, tilbyde lån i bytte for egenkapital, handle kryptovalutaer og meget mere . Axie Infinity-spil og Glassnode finansielle analyseværktøjer er blandt de mest vellidte dapps, der er tilgængelige på Web3 i dag.
Fremtiden for Web3
De vigtigste variabler, der påvirker Web3's fremtid, forventes at være større brug, skalerbarhed og brugervenlighed, svarende til tidligere web-iterationer. Flere enkeltpersoner skal begynde at bruge Web3-applikationer til opgaver, der allerede kan udføres med Web2-løsninger, samt til anvendelser, som Web2 endnu ikke har været tilgængelig til, for at skiftet fra Web2 til Web3 kan ske i stor skala. Dette opnås ved at gøre nye og nuværende dapps mere tiltalende og brugervenlige for langt de fleste "ikke-tekniske" brugere, snarere end nødvendigvis ved at producere flere dapps.
Sidst, men ikke mindst, står mange Web3-netværk, som Ethereum, der i øjeblikket opererer med fuld kapacitet, over for betydelige vanskeligheder med at opskalere deres evne til hurtigt at behandle massive mængder af transaktioner for at kunne konkurrere med lignende Web2-alternativer.