Stories

NFT:er skaber mulighed for, at skabere kan leve af deres værker

NFT:er I denne artikel kan du læse om, hvordan NFT:er og Web3 bringer os tættere på en vision om et internet, hvor skabere kan leve af deres kreationer.
NFT:er skaber mulighed for, at skabere kan leve af deres værker
Du læser:  
NFT:er skaber mulighed for, at skabere kan leve af deres værker

I sit klassiske essay fra 2008 "1000 sande fans" forudsagde Kevin Kelly, at internettet ville ændre økonomien i kreative aktiviteter:

For at være en succesfuld skaber har du ikke brug for millioner. Du behøver ikke millioner af dollars, millioner af kunder eller millioner af fans. For at tjene til livets ophold som håndværker, fotograf, musiker, designer, forfatter, animator, app-mager, iværksætter eller opfinder, har du bare brug for tusindvis af sande fans.

Kelly hævder, at en ægte følger er en person, der køber alle dine produkter. Disse hengivne følgere vil rejse 30 miles for at se dig optræde, de vil købe din bog i hardcover, paperback og lydbogsformater, de vil købe dit næste album, de vil udbetale penge til den "bedste af" DVD-samling af din ubetalte YouTube-kanal, og de besøger dit "kokkens bord" en gang om måneden.

I praksis kunne en kreatør opdyrke et stort og bredt ikke-betalende publikum og følge med på sociale platforme og via mailinglister. Blandt disse kan han eller hun så identificere deres "sande fans" og konvertere nogle af disse brugere til kunder og abonnenter. Skaberen kan så få nogle af disse til at foretage køb af højere værdi, såsom abonnementer på ekstra indhold, eksklusiv adgang eller direkte interaktion med skaberen.

Efter Kellys mening tjener internettet som den perfekte matchmaker for protektion i det enogtyvende århundrede. Uanset hvor obskur eller specialiseret en skaber kan virke, kan de nu finde og forbinde sig med deres faktiske støtter, som vil gengælde dem ved direkte at støtte dem økonomisk.

Men noget ændrede sig på internettet. Centraliserede sociale platforme er dukket op som det primære mødested for at forbinde skabere og fans. Gennem annoncer og algoritmiske forslag mellem skabere og forbrugere udviklede platformene sig som de nye mellemmænd, mens de beholdt størstedelen af indtægterne for sig selv.

Den gode nyhed er, at internettet vender tilbage til Kellys vision. For eksempel tjener mange af de bedste skribenter på nyhedsbrevsplatformen Substack langt mere, end de gjorde på betalte job. En økonomi med lave takster kombineret med entusiastiske fans gør underværker. Med 1000 nyhedsbrevsabonnenter på Substack, der hver betaler $10 om måneden, tjener en forfatter over $100.000 om året.

Tendensen med at tillade flere og flere skabere at modtage betaling direkte fra deres følgere kan accelereres gennem NFT:er. Sociale mediesider vil stadig være nyttige for folk til at udvikle deres fællesskaber, men med tiden er der større sandsynlighed for, at decentraliserede alternativer vil tage deres plads. Men én ting er sikker: Nutidens innovatører kan afhænge af alternative indtægtsstrømme som NFT:er og kryptobaserede økonomier mere og mere.

NFT:er er kort sagt digitale poster, der er gemt på en blockchain og unikt repræsenterer et stykke data, som i dag normalt er en form for medie. Medier kan være alt digitalt, herunder kunst, videoer, musik, gifs, spil, tekst, memes og kode. NFT:er indeholder dokumentation for deres historie og oprindelse, og kan også have kode knyttet til sig for at muliggøre næsten alt via såkaldte smarte kontrakter. For eksempel er en populær funktion kode, der sikrer, at den oprindelige skaber modtager royalties fra sekundære salg. NFT:er er sikret af blockchain-teknologi og smarte kontrakter og repræsenterer i dag hundredvis af milliarder af dollars i værdi.

NFT:er har fået meget opmærksomhed på det seneste på grund af høje handelsvolumener. Kryptovalutaer har en historie med meget volatile "boom and bust" markedscyklusser, og som vi ser nu, har NFT-markedet også sine op- og nedture.

Når det er sagt, er der tre vigtige grunde til, at NFT:er muliggør en fundamentalt bedre økonomi for skabere. Den første, som allerede nævnt ovenfor, er ved at fjerne unødvendige mellemled. Når du køber en NFT lagret på en blockchain, er den fuldstændig under din kontrol, ligesom når du køber bøger eller sneakers i den virkelige verden. Der er og vil fortsat være centraliserede NFT-platforme og markedspladser, men de vil være begrænset i, hvad de kan opkræve, da blockchain-baseret ejerskab flytter magten tilbage til skabere og brugere. Værd at bemærke er, at en sænkning af de gebyrer, som platformene opkræver, kan have en multiplikatoreffekt på en skabers indkomst. Hvis du for eksempel tjener 1 million SEK og har SEK 800.000 i udgifter, betyder en 50 % reduktion i gebyrer, at du øger din indkomst til 2 millioner SEK, hvilket igen øger din disponible indkomst hele seks gange, fra SEK 200.000 til SEK 1,2 mio.

NFT:er ændrer producentøkonomien på en anden måde ved at gøre mere præcis prissætning mulig. Annoncebaserede forretningsmodeller genererer indkomst mere eller mindre konsekvent, uanset hvor entusiastiske supporterne er. NFT:er giver designeren chancen for at genkende de mest ivrige brugere og for eksempel tilbyde dem eksklusive, dyrere NFT:er. NFT:er er således mere ekspansive end f.eks. rigtige varer, da de let adskilles i en række af faldende prisniveauer. For eksempel er prisintervallet for NFT-projektet NBA Top Shots NFT-kort fra over $100.000 til et par dollars. Støtter du Bitcoin? Afhængigt af dit niveau af entusiasme, kan du frit købe så meget eller så lidt, som du vælger, nøjagtigt med 8 decimaler. Denne granularitet gør det muligt for skabere og skabere at fange en meget bredere vifte af målgrupper:

Billede fra https://a16zcrypto.com

Den tredje og uden tvivl mest betydningsfulde måde, hvorpå NFT:er ændrer den kreative økonomi, er ved at konvertere inaktive brugere til aktive ejere og derfor reducere omkostningerne ved at rekruttere nye kunder til næsten ingenting. Med stort set ingen markedsføringsudgifter er markedsværdien af kryptovalutaer steget til næsten 1 billion dollars. Titusvis af millioner mennesker bruger, ejer og forguder Bitcoin og Ethereum på trods af, at de knap er blevet annonceret og har et sparsomt marketingbudget.

Dagens største NFT-markedsplads OpenSea har genereret 15,74 milliarder dollars i bruttosalg i de første 7 måneder af 2022 med meget lidt brugt på markedsføring. Det har været i stand til at vokse så effektivt, fordi deres brugere føler sig som ejere, fordi de har "skin in the game". Dette er et eksempel på ægte peer-to-peer marketing, drevet af fællesskab, entusiasme og medejerskab.

NFT:er er stadig i deres vorden og vil fortsætte med at udvikle sig. Brugervenligheden vil øges, efterhånden som digitale oplevelser bygges op omkring dem, herunder markedspladser, sociale netværk, butiksfacader, spil og virtuelle verdener. Det er også sandsynligt, at der vil dukke flere og flere forbrugervendte kryptoprodukter op, som er baseret på og knyttet til NFT:er. Moderne spil som Fortnite indeholder sofistikerede økonomier, der blander udskiftelige tokens med NFT:er og virtuelle varer. I fremtiden vil hvert internetfællesskab kunne have sin egen mikroøkonomi, herunder NFT:er og udskiftelige tokens, som brugere kan bruge, eje og indsamle.

Teorien om 1000 sande fans er baseret på internettets oprindelige ideal: globalt forbundne brugere og skabere uden begrænsninger fra mellemmænd, der deler både ideer og en stærk økonomisk fordel. Dagens etablerede sociale medieplatforme har påvirket denne vision ved at fungere som mellemmænd med begrænsende distributions- og indtægtsmodeller for skabere. Der er to måder at ændre dette på: at omfordele brugerne eller omfordele pengene. Web3 og NFT:er giver os en ny måde at omfordele pengene på.

Original artikel skrevet af Chris Dixon: https://future.com/nfts-thousand-true-fans/