Vejledninger

NFT-markedspladser kæmper om kunderne

OpenSea ryster op på NFT-verdenen med frivillige royalty-gebyrer og møder konkurrence fra Blur og LooksRare.
NFT-markedspladser kæmper om kunderne
Du læser:  
NFT-markedspladser kæmper om kunderne

I sidste uge annoncerede OpenSea nyheder, der chokerede hele NFT-verdenen. De meddelte, at de vil gøre royaltygebyrer frivillige for købere. Hvad betyder det? Det betyder, at de af os, der køber NFT'er på OpenSea, kan vælge, om vi vil hædre kunstnerens royalties(gebyrer) eller ej. Tidligere var det obligatorisk at betale et royaltygebyr fastsat af kunstneren, normalt mellem 5% og 10%, hver gang du købte en NFT på OpenSea.

Hvorfor gjorde OpenSea dette? Konkurrencen er blevet mere og mere hård i løbet af det seneste år, med lanceringen af nye decentrale markedspladser såsom Blur og LooksRare. Blur og LooksRare har begge haft frivillige royalties siden oktober 2022, og OpenSeas markedsandel er styrtdykket siden da. I sidste uge kom over 80 % af volumen fra markedspladser med frivillige royalties. Det skal dog bemærkes, at Blur havde sit airdrop i sidste uge, og mængden af tokens airdropped var baseret på hvor meget du havde handlet på Blur, hvilket betyder, at vi har set en højere handel end normalt på markedspladsen.

Denne opdatering har fået meget blandede reaktioner fra markedet. For skabere og kunstnere er det naturligvis en meget trist nyhed, da de sandsynligvis vil miste langt størstedelen af deres royalties på NFT'er...

NFT'er i 2022 - ikke så slemt, som det så ud til alligevel

2022 var ikke et let år for NFT'ere i medierne. Utallige gange blev det skrevet, at NFT'er var døde, og boblen var sprængt. Ser man på tallene, tegner man dog et andet billede. Handelsvolumen af NFT'er faldt en smule i 2022, men antallet af transaktioner steg markant. Selvom priserne i gennemsnit faldt i flere måneder sidste år, var den samlede handelsvolumen næsten lige så høj som i 2021.

Det skal dog bemærkes, at starten på 2022 var stærk for NFT-markedet, hvilket betød, at årets resultat var bedre, end det ville have været i forhold til det tempo, vi så mod slutningen af året. Markedet genererede omkring 24,7 milliarder USD i handelsvolumen i 2022. Det er et fald på -1,6 % fra 25,1 milliarder USD i 2021.

OpenSea fortsatte med at være den førende markedsplads for NFT-handel, men flere nye decentraliserede konkurrenter er dukket op, mens gamle er forsvundet. Nedenfor ser vi en visualisering af værdien for forskellige markedspladser. Siden begyndelsen af 2022 er Foundation, SuperRare og Rarible’s markedsandele næsten forsvundet.


OpenSea

Denne liste ville ikke være komplet uden OpenSea, den største NFT-markedsplads derude. OpenSea blev grundlagt i 2017 af Devin Finzer og Alex Atallah og er blevet støttet af Andreessen Horowitz og Y-Combinator. OpenSea er stadig den største markedsplads derude. Data fra Glassnode viser dog, at OpenSeas markedsandel faldt fra 50 % i januar 2022 til 33 % ved årets udgang. Tilsvarende faldt antallet af transaktioner på OpenSea i løbet af året, hvilket indikerer et fald på 25 % i volumen ved årets udgang.

Platformen er kendt for sin brugervenlighed, og det er et intuitivt sted at begynde at samle på NFT'er. I løbet af det seneste år har OpenSea dog modtaget en del kritik for sin centraliserede kontrol. Decentralisering er den vigtigste komponent i Web3, så hvorfor er den største markedsplads for det meste centraliseret? I sidste uge så vi for eksempel svenske AnotherBlock blive suspenderet fra OpenSea, fordi deres NFT'er indeholdt en lovet omsætning...

LooksRare

LooksRare er den første decentraliserede NFT-markedsplads, som faktiskt styres af sine brugere. Markedspladsen blev lanceret af to anonyme stiftere med en vision om at tackle nogle af de problemer, som centraliserede markedspladser som OpenSea medfører.For at fungere med decentraliseret styring lancerede markedspladsen naturligvis sin egen token, $LOOKS. $LOOKS kan stakedes for at deltage i styringen og tjene belønninger i både $WETH og $LOOKS.

LooksRare har et konsekvent transaktionsgebyr på 2% på alle handler, der forekommer. Markedspladsen fungerer på en sådan måde, at alle transaktionsgebyrer fordeles mellem folk der staker $LOOKS. Som kunde kan du også tjene $LOOKS ved at handle udvalgte NFT'er.

Ligesom OpenSea er brugeroplevelsen relativt intuitiv, og som ny på NFT-markedet tilbyder LooksRare en brugervenlig introduktion til både NFT-handel og staking.

Bemærk, at når vi siger "brugervenlig", mener vi i Web3-standarder... der er stadig meget arbejde, der skal gøres i produktudviklingen for at opnå brugervenlighed for alle.

Blur

Blur er den nyeste tilføjelse til landskabet af NFT-markedspladser og har haft et rigtigt forspring siden oktober 2022. Markedspladsen blev grundlagt af en i øjeblikket anonym person kendt som PacmanBlur.

Blur er rettet mod professionelle NFT-handlere. Blur er den hurtigste NFT-markedsplads med opdateringer hvert fjerde sekund. Dette kan være mindre interessant for dem, der bare ønsker at samle på NFT'er, men det kan være vigtigt for nogen, der aktivt handler og spekulerer med NFT'er.

Blur har ingen transaktionsgebyrer, hvilket har tiltrukket mange brugere. Markedspladsen tilbyder vedligeholdte royalties til skabere og er designet til hurtigt at guide brugere ind i web3-kulturen.

Virksomheden rejste $14 millioner i investeringer fra flere profiler i NFT-verdenen, såsom Punk6529, Cozomo de Medici og Paradigm.

Andre markedspladser

I vores guide til de mest etablerede markedspladser fra 2021 inkluderede vi markedspladser som Foundation, Rarible, SuperRare og Nifty Gateway på vores liste. På nuværende tidspunkt ser markedsandele lidt anderledes ud, og alternative markedspladser til OpenSea er blevet irrelevante takket være nye decentrale varianter med alternative royalties...

Det bliver interessant at se, om OpenSeas nye frivillige royaltyopdatering vil tiltrække brugere tilbage til markedspladser som Rarible og SuperRare.

Nifty Gateway - Split Focus

Nifty Gateway formåede ikke at udnytte vigtige tendenser og mistede sin dominans ved ikke at specialisere sig eller tilbyde en god brugeroplevelse.

Platformen formåede ikke at fokusere på kreditkortkøb, som er gode til detailhandlen og kuraterede drops med kunstnere og berømtheder, som fuldstændig forsvandt efter markedsnedturen i foråret 2022.

Andre platforme som OpenSea, som opfører næsten alt, tilbyder en enkel brugeroplevelse og udvider deres tilbud til chains uden for Ethereum, og tager nemt markedsandele fra Nifty Gateway.

Konklusion

Som konklusion er NFT-markedet meget konkurrencepræget, og markedsandele er en væsentlig faktor for (nær sigt) succes. Til trods for at OpenSea har mistet nogle af sine markedsandele, er det fortsat den dominerende NFT-markedsplads. Konkurrencen er dog øget med nye decentraliserede markedspladser som Blur og LooksRare.

OpenSeas seneste meddelelse om frivillige royaltygebyrer er blevet mødt med blandede reaktioner, hvor kunstnere og skabere har mistet royalties. NFT-markedet havde en robust handelsvolumen i 2022, selvom årsafslutningen var bedre end forventet på grund af en stærk start på året. Det er også vigtigt at bemærke, at starten på 2022 var stærk for NFT-markedet, hvilket betyder, at års resultatet var bedre, end det ville have været sammenlignet med det tempo, vi så mod slutningen af året.

Andre markedspladser, der blev etableret i 2021, såsom Foundation, SuperRare og Rarible, har mistet markedsandele til nyere decentraliserede markedspladser med alternative royalties. Det er stadig uvist, om OpenSeas nye opdatering vil tiltrække brugere tilbage til disse markedspladser. Generelt fortsætter NFT-markedet med at udvikle sig hurtigt, og det er spændende at se nye markedspladser og trends dukke op.