Vejledninger

Den nyeste NFT-svindel mod kunstnere

Som kunstner har du mange muligheder i verden af NFTs. Det betyder også, at du kan blive mål for flere svindler. I denne artikel gennemgår vi den mest almindelige NFT-svindel for kunstnere og hvordan du kan undgå den.
Den nyeste NFT-svindel mod kunstnere
Du læser:  
Den nyeste NFT-svindel mod kunstnere

Vi har modtaget mange DMs og e-mails for nylig, der spørger ind til de samme situationer (og hjemmesider), for at tjekke om det faktisk er for godt til at være sandt. Vi beklager at informere dig om, at ja, det er for godt til at være sandt, og det er intet andet end et (semi udførligt) fup.

TL;DR

  • Svindelen målretter kunstnere på sociale medier eller via e-mail. En "kunstsamler" (svindler) vil kontakte dig og spørge om at købe dit kunstværk som en NFT.
  • Fælden er, at du skal tilmelde dig deres NFT-marked for at sælge din NFT
  • På deres NFT-marked vil de opkræve dig en række yderligere gebyrer for tilmelding og minting?
  • De kan også bruge din tilmeldingsdata til at prøve at hacke dine konti på andre platforme / sælge dine data
  • Giv ikke efter for svindlere, der prøver at få dig til at tilmelde dig deres marked! NFTs kan købes og sælges på alle blockchain-baserede markeder som OpenSea, Rarible eller SuperRare GRATIS.

Sådan virker svindlen

Hvis du er en kunstner, kan du muligvis allerede have været offer for et forsøg på denne svindel. For dem af jer, der ikke har, her er det, hvordan det fungerer i tre enkle trin.

Bekræftede svindelsider - pas på disse

Før vi fortsætter, er her to sider, vi allerede har bekræftet som svindelmarkeder:

nftmartworld.com

virtualartmarkets.com

Trin et - kontakt initiering

Svindlen begynder med, at du bliver kontaktet over sociale medier eller e-mail. Personen der kontakter dig vil opføre sig som en kunstsamler. I billedet nedenfor kan du se et screenshot af en svindlers Instagram-side:

screenshot af en svindlers Instagram-side

I den første besked vil de normalt rose dig for dit kunstværk og undersøge om du vil sælge noget af dit kunst som en NFT.

Krogen

I en af de første få beskeder vil svindlerne give dig et tilbud om en eller flere af dine værker. Normalt vil tilbuddet være ret betydeligt - over $3.000 dollars eller 2 ETH. Det er her hvor dine alarmklokker bør begynde at ringe. Har du nogensinde solgt et kunstværk for over $3.000 dollars før? Hvis ikke, bør du på dette tidspunkt forstå, at dette er en svindel.

Ombordstigning

Okay, så du er rigtig begejstret for at sælge noget af dit kunstværk for en betydelig sum penge. Svindlerne ved, at du har optur over det, men de har bare lige en forespørgsel ... De bruger kun en bestemt platform til at samle NFT'er. Og nej, denne platform er ikke OpenSea eller Rarible.

De vil bede dig om at oprette en konto på platformen, og her er hvor svindlen sparker ind i nogle af tilfældene. Åbning af en konto vil koste en vis mængde penge. Når du bliver medlem af en NFT-markedplads skal dette aldrig være tilfældet.

Når du har åbnet en konto og betalt for det, har de succesfuldt svindlet dig. Men svindlen slutter ikke altid her…

Denne svindel fortsætter

Når du har registreret dig på NFT-markedet, er det nu tid til at sælge din NFT til samleren. Dette betyder, at du først skal forme NFT'en, hvilket som regel er en simpel proces. Du uploader dine metadata (ofte et billede), navngiver NFT'en og skaber den.

Men vent, det koster endnu $ 500 at formere/skabe en NFT på denne platform? NEJ. Det er fusk. Hjemmesiden vil sandsynligvis fremstille dette som gasgebyrer til formering af NFT'en, men dette er ikke tilfældet. Gasgebyrer varierer og er aldrig faste, du kan endda tjekke de aktuelle gasgebyrer her.

Afsløring af svindel

Så hvordan ved du, om det er en svindel eller ej? At gå glip af et stort kunstsalg ville selvfølgelig være mindre ideelt.

En tommelfingerregel at huske altid er, har du nogensinde solgt kunst for dette beløb før? Hvis du ikke har, bør dine alarmklokker ringe.

Punktet, hvor du kan verificere, at du bliver målrettet for en svindler, er når de beder dig om at tilmelde dig deres NFT-marked. Bemærk, at tilmeldingen muligvis ikke koster dig noget, men formering af NFT'en helt sikkert vil. Derudover kan du ikke stole på disse platforme med NOGET af dine data. Det vil ikke blive opbevaret sikkert og vil næsten sikkert blive kompromitteret og brugt mod dig.

Et meget praktisk skridt du kan tage for at se, om personen der kontakter dig er ægte eller ej, er at gå ind på deres Instagram-konto, gemme et billede og derefter søge efter det med Google reverse.

For at søge efter et specifikt billede skal du gå ind google.com og vælge ikonet med et kamera. Du vil derefter blive præsenteret for en lille side, hvor du kan uploade eller linke til et billede.

Reverse Google-søgning

Ved at lave en “reverse” google-søgning på "Joshua Collins", den kunstsamler der er vist som et eksempel på en svindler ovenfor, fandt jeg ud af, at manden på billederne faktisk er Ian Simpson, som er en canadisk skuespiller.

Konklusion

Der er desværre svindlere og bedragere i NFT-verden. Den komplekse teknologi gør det også svært for folk at skelne mellem en svindel og et virkelig innovativt projekt.

Hvis nogen på sociale medier eller via e-mail vil købe dit kunstværk som en NFT, er det højst sandsynligt en svindel. Hvis de vil have dig til at tilmelde dig en specifik markedsplads, er det absolut en svindel.