Vejledninger

Op som en $SOL og ned som en pandekage - STEPNs rejse indtil videre

Move-to-earn (m2e) app STEPN var hot news i Web3-rummet i foråret 2022. I denne artikel vil vi tage et kig på STEPNs historie, hvordan det ser ud for dem i dag, og hvordan fremtiden ser ud.
Op som en $SOL og ned som en pandekage - STEPNs rejse indtil videre
Du læser:  
Op som en $SOL og ned som en pandekage - STEPNs rejse indtil videre

Hvad er STEPN?

STEPN er en m2e app, der gerne vil inspirere

mennesker til at leve sundere og reducere CO2-emissioner ved at belønne brugerne for de skridt, de tager hver dag. Det gør dem med deres egen krypto $GST. Appen fungerer således som Nike Run Club eller Strava, men har en optjeningsfunktion, hvor du får poletter til de skridt, du tager på din løbetur eller gåtur.

Hvordan virker spillet?

For at tjene $GST for dine skridt, skal du købe de NFT-sneakers, som du bruger i spillet. Jo flere NFT-sneakers du ejer, jo mere kan du tjene hver dag. Du kan enten købe sko direkte fra STEPNs egen markedsplads eller bruge to par sko til at skabe et tredje par gennem en såkaldt "breeding"-funktion. For at "avle" skal du bruge en vis procentdel af $GST og $GMT tokens, deres "governance" token (læs mere om deres tokens under tokenomics).

Sådan startede det

STEPN blev grundlagt i august 2021 af Jerry Huang og Yawn Rong gennem det australske firma FindSatoshi Lab. Et par måneder senere i oktober 2021 var STEPN et af vinderprojekterne inden for GameFi ved Solana Ignition Hackathon. I november 2021 udkom en privat beta-test, og i december 2021 blev STEPN åbnet for offentligheden på Solana blockchain. Det betød, at enhver kunne downloade appen i Appstore eller Google Play Store og begynde at spille!

Godt at vide: Når STEPN lancerer sin applikation på en blockchain, kalder de det et nyt "rige". Når vi henviser til f.eks. Solana realm eller APE realm vi mener applikationen lanceret på den blockchain.

STEP starter med at tage fart

Efter at have lanceret Solana-riget i januar 2022, modtog STEPN $5.000.000 i investeringer fra nogle af de største venturekapitalfirmaer inden for krypto. Blandt andet investerede Sequoia Capital, Folius Ventures, Alameda Research, Solana Ventures og flere. På dette tidspunkt var kun $GST-tokenet ude på markedet, og vi mangler desværre brugerdata for denne periode. Det samlede beløb på $GST var dengang ca. 550.000 styk og prisen var mellem $1,5-$3.

I februar-marts 2022 begynder STEPN for alvor at tage fart, og du kan se det dukke op på Twitter, YouTube og Decrypt. Det er også i marts 2022, at $GMT bliver præget og kommer på markedet.

Gode ​​tider

$GST på Solana går fra $3 til $6,5 og $GMT fra $0,15 til $3,30 fra marts til maj 2022. Maj bliver en rigtig god måned for STEPN, og antallet af brugere går fra 22.000 til 447.179.

Nu begyndte tingene imidlertid at vende for Solana-riget. I slutningen af maj meddelte STEPN, at de vil afslutte deres aktiviteter i Kina på grund af den kinesiske regerings nye politik for GPS-sporingsdata. Allerede i maj kunne du se et stort salg af $GST-tokenet, da gamle brugere indså deres overskud drevet af FOMO og den store hype. Da nyheden om Kina spredte sig, faldt $GST yderligere, ned til $0,2 i begyndelsen af juni. Dette korrelerede også med $LUNA virvaren, der chokerede hele markedet i slutningen af maj.

STEPN på BSC og Ethereum (APE realm)

STEPN har i dag lanceret sin applikation på tre forskellige blockchains: Solana, BSC og APE (Ethereum). Disse forskellige lanceringer kalder STEPN "riger". BSC-riget gik live i slutningen af maj, og en $GST på BSC var dengang en rungende $21,9 værd. I dag handles BSC $GST til sølle $0,06, mens $GST i APE-riget, der gik live den 28. juli 2022, handles til $0,5.

Det er forblevet uklart, hvordan disse riger ikke vil kannibalisere hinanden, mens STEPN har modtaget en masse kritik for at komplicere spillet i stedet for at fokusere på dets UX og bæredygtige tokenomics.

Tokenomics

STEPN har to forskellige kryptovalutaer: Green Satoshi Token $GST og Green Metaverse Token $GMT. $GST er, hvad du tjener i spillet, og der er en endeløs forsyning af tokens til det, mens $GMT er deres såkaldte "governance"-token. Et governance-token er et token, du kan bruge til at stemme om en kryptoprotokols styring. I STEPNs tilfælde synes governance-token dog at være mere et buzzword, fordi $GMT ikke giver dig nogen kontrol over styringen af ​​protokollen.

Ligesom applikationen eksisterer $GST på tre forskellige blockchains: Solana, BSC og Ethereum. I den indledende distribution af $GMT blev 16,3% af de samlede tokens fordelt til "privat salg", hvilket kan tolkes som investorer. Hele markedsværdien af ​​$GMT i dag (05/08/2022) er omkring $5,56 milliarder dollars, hvilket ville betyde, at investeringen på $5 millioner nu er omkring $900 millioner værd!

Der er dog en hake, nemlig "vesting". Udtrykket "vesting" kommer fra aktieverdenen og betyder, at tokens "låses inde" og fordeles over tid. Har du f.eks. en lineær optjeningsperiode på 3 år, uddeles tokens månedligt i tre år, indtil du har modtaget alle dine poletter. I STEPNs tilfælde varer optjeningsperioden for investorer indtil februar 2026 med den første tokenfrigivelse i februar 2023.

Problemet med STEPN

Mens STEPN er et glimrende forsøg på at anvende blockchain-teknologi til folks hverdag og forsøge at inspirere til en sundere livsstil, er der et vist problem med hensyn til bæredygtig udvikling i tokenprisen. Så længe værdien af $GST er drevet af flere brugere, der kommer ind og bruger $GST til at opgradere deres sko, så de kan tjene endnu mere $GST, vil det betyde, at alle på et tidspunkt sælger $GST i stedet for at bruge det til at opgradere deres sko og tjene mere. At nå dette punkt vil resultere i, at nettosalget falder til nul, medmindre en ny person deltager i spillet. For at demonstrere, hvad jeg mener, kan vi se på graferne nedenfor, der viser prisudviklingen for alle tre forskellige realms $GST fra lancering til i dag (23/08/2022):

GST på Solana fra CoinMarketCap.com
GST på BSC fra CoinMarketCap.com
GST på Ethereum fra CoinMarketCap.com

Graferne viser en stærk negativ tendens, og spørgsmålet er, hvad STEPN vil gøre næste gang, og hvordan de vil forsøge at redde $GST. Uanset hvad synes vi, at STEPN er et eksempel på en fremsynet måde at anvende blockchain-teknologi på i folks hverdag, men der kræves mere udvikling på området for at finde bæredygtige modeller.

STEPN var vært for en AMA med @Ladyofcrypto1 på Twitter, der er interesseret i at lære mere om, hvad der foregår hos STEPN!

Fuld afsløring: Jeg har personligt investeret i STEPN og ejer NFT:er såvel som tokens (til venstre holder posen).